Marknaden för 3D-skrivare fortsätter att öka bland företagsanvändare, men även hos privatanvändare. Försäljningen av 3D-skrivare för mindre än 40000 kronor ökade mellan 2014-2015 med 70 procent, enligt en årlig rapport från Wohler Associates.
Hemanvändare som tycker det verkar spännande med en 3D-skrivare har idag ett klart större utbud att välja från, och priserna har pressats neråt under året som gått. Hos prisjämförelsetjänsten Prisjakt finns väldigt många modeller och hos de större IT-återförsäljarna har de ett hyfsat brett utbud på lager.
När de första 3D-skrivarna för konsumenter lanserades, var det med saftiga prislappar och ofta levererades enheterna i form av en byggsats. Idag köper du som regel din 3D-skrivare färdigmonterad.
Priset varierar kraftigt beroende på modell. Det går att få tag på en 3D-skrivare för ner till 4000 kronor hos svenska återförsäljare. De stora butikerna Dustin och Misco har i skrivande stund vardera runt tio olika modeller, de billigaste ligger på strax under 9000 kronor – och sedan sträcker det sig upp till runt 30000 kronor.
Rapporten från Wohler Associates, som Omni hänvisat till i sin nyhet, berättar att försäljningen av 3D-skrivare under 40000 kronor har ökat med 70 procent mellan 2014-2015. Siffrorna förväntas stiga under 2016.
Köpa 3D-skrivare?
Intresset är sålunda stort. I dagarna var jag inne i en lokal butik tillhörande en av de stora elektronikkedjorna, och där stod det två olika 3D-skrivare framme på hyllorna. Och då är Växjö inte någon metropol.
Om du är sugen på att köpa en 3D-skrivare är mitt bästa tips att läsa på ordentligt. Modellerna på marknaden skiljer sig väldigt mycket. Kvaliteten varierar, hastighet och storleken på utskriftsobjekten, programvaran och anslutning till dator, och inte minst typ av förbrukningsmaterial. Läs alla tester och reportage du kan komma över, innan du köper.
Mer läsning om 3D-skrivare
- Tiko, en snygg 3D-skrivare för 1500 spänn
- Yobi3D, sökmotor för att hitta 3D-modeller
- MakerBot skapar 3D-skrivare för (nästan) vem som helst