Använder du ett gratis antivirus behöver du som regel komplettera det med ett gratis antispyware, för att få ett fullgott skydd mot all form av farlig kod som dyker upp på webben. Men även om du har ett kommersiell säkerhetspaket, kan det vara en god idé att ibland använda ett fristående antispyware för att skanna igenom datorn. Det är nämligen inte säkert att även kompletta säkerhetspaket hittar alla spyware och adware.
Det finns idag ett brett utbud av gratis antispyware. I den här artikeln går jag igenom fyra av de mest populära och bästa programmen du kan använda dig av. Som vanligt när det handlar om gratis antispyware och antivirus saknar gratisversionen vissa funktioner som du bara får tillgång till om du betalar för Pro-utgåvan. Två av de fyra har skydd i realtid medan de andra två bara används för att skanna och ta bort skadlig kod.
Spyware, eller spionprogram som det heter på svenska, är en slags farlig kod som övervakar det du gör på din dator. Ett sådant program kan lyssna av ditt tangentbord, och ta bilder av din skärm, för att skicka det här vidare till en server där nätbrottslingar kan utnyttja information för att komma åt dina olika konton och annat.
Adware är inte lika direkt farliga. De är däremot enormt irriterande och kan locka dig till webbsajter som i sin tur försöker infektera din dator på ett eller annat vis. Syftet med adware är att visa annonser – de ändrar din startsida, lägger in verkytygsfält i din webbläsare, lägger till reklam på webbsidor, visar popupreklam i tid och otid, lägger till genvägar och länkar på skrivbordet och bland dina bokmärken/favoriter.
Antispyware tillsammans med antivirus
Tyvärr är det inte alltid som vanliga antivirus och säkerhetspaket och gratis antivirus hittar spyware och framför allt adware. Då är det bra att komplettera ditt skydd med ett antispyware. Gratisversionerna av antispywareprogrammen låter dig skanna igenom datorn efter skräpet, för att sedan ta bort det.
Mina två favoriter idag är Malwarebytes Anti-Malware samt SuperAntiSpyware. Inget av dessa två program innehåller emellertid realtidsskydd. Det innebär att de inte ligger kvar i bakgrunden och hela tiden kontrollerar att spyware inte installeras.
Men jag gillar även de andra två programmen. Ad-Aware är till exempel egentligen ett komplett antivirusprogram idag. Anledningen till att jag har med det i den här listan, är för att Ad-Aware har hängt med väldigt länge och deras motor för att hitta spyware och adware är väldigt bra.
Och slutligen IObit Malware Fighter som i test hittade spyware och adware på min dator, vilka de övriga programmen missat. Huruvida det betyder att IOBits program är bättre låter jag vara osagt. Fast vi kan av detta lära oss att de flesta säkerhetsprogram missar saker – därför är det bra att ibland köra något annat som alternativ. Om du idag använder ett gratis antivirus är IObit Malware Fighter ett bra komplement eftersom det innehåller realtidsskydd.
Att jag helst kör antispyware utan realtidsskydd kanske uppfattas som negativt, men personligen använder jag antispywareprogrammen som komplement genom att med jämna mellanrum manuellt sätta igång en skanning av systemet. Realtidsskydd överlåter jag till mitt antivirus – i skrivande stund använder jag Norton Security på min huvuddator med Windows 7 och Kaspersky Internet Security på min Windows 8-dator. Det är, till skillnad mot gratis antivirus, kompletta säkerhetspaket.
4 bästa gratis antispyware
Det finns som sagt en rad olika bra antispyware. De flesta har en gratisversion som innehåller själva motorn som hittar spyware och adware, och tar bort dem. För att få tillgång till alla funktionerna behöver du uppgradera till Pro-versionen för någon hundralapp om året. Men gratisversionerna räcker långt för dig som inte vill betala.
IObit Malware Fighter
När jag testade IObit Malware Fighter hittade det adware och spyware som andra antispyware hade missat. Så deras motor för att hitta skadlig kod är onekligen bra. En styrka programmet har är att det innehåller realtidsskydd, även om det inte är lika avancerat som i fullversionen.
Om du använder ett gratis antivirus idag, är IOBit Malware Bytes ett bra komplement att köra tillsammans med ditt antivirus.
SuperAntiSpyware
SuperAntiSpyware saknar som sagt realtidsskydd i gratisversionen, så du använder programmet för att manuellt köra en skanning av datorn. Motorn är effektiv och identifierar väldigt många olika former av skadlig kod – spyware och adware. Har du problem med till exempel jobbigt extra verktygsfält, annonser som poppar upp överallt, så kan jag du köra SuperAntiSpyware för att hitta och rensa bort skräpet.
SuperAntiSpyware är helt enkelt ett klassiskt gratis antispyware för att städa bort skräp från din dator.
Ad-Aware Free Antivirus+
Ad-Aware är det äldsta gratis antispywareprogrammet på marknaden och det var länge det enda programmet som fanns att rekommendera förr när jag skrev för datortidningar och nyhetsbrev. Det hamnade lite i skuggan när de gjorde lite missbedömningar om hur betalningsvilliga kunderna var, och andra program tog över marknadsandelar. Men sedan ryckte de upp sig.
Idag är Ad-Aware ett komplett antivirus och antispyware i samma paket. Och deras gratisversion fungerar utmärkt. Det har fått bra betyg i tester, och letar du efter ett nytt gratis antivirus som dessutom skyddar mot spyware och adware är Ad-Aware Free Antivirus+ ett bra val.
Malwarebytes Anti-Malware
Tillsammans med SuperAntiSpyware är Malwarebytes Anti-Malware det program jag själv använder som komplement till mina säkerhetspaket. De saknar realtidsskydd och fungerar istället som skanners som letar igenom datorn efter spyware och adware och tar bort eventuellt skräp.
Om du har problem med konstigheter i datorn som ditt antivirus inte identifierar, är Malwarebytes programvara ett bra val för att göra en sökning. Hittar det inget kan du prova med SuperAntiSpyware. Men kontrollera inställningar så att de inte startar automatiskt med Windows. Du behöver inte låta dem köras i bakgrunden hela tiden eftersom de saknar realtidsskydd.
Fler nyttiga artiklar om säkerhet!
- 19 guider: Så undviker du farliga länkar och bedrägerier!
- 6 goda råd för att skydda dina lösen och bankkort mot tjuvar på Internet!
- Bästa gratis antivirus 2015: Avast, AVG, Avira
- 8 tips: Så undviker du bedrägerier via e-post
- 6 saker du behöver veta för att undvika bedragare på Facebook!
- Bedrägerier på Facebook – Så undviker du dem